تعرفه مالیات

مالیات در گذر زمان تعاریف مختلفی داشته و همچنین از هزاران سال قبل در جهان با روشهای گوناگون، با قانون یا  بی قانون ازافراد وتحت عناوین مختلف و برای مخارج مختلف، دریافت شده است، ولی در حال حاضر مالیات در چارچوب مشخص و با کارکرد معین اخذ می شود. در ادامه دو تعریف از مالیات را عنوان خواهیم کرد.

مالیات برحسب تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)،پرداختی است الزامی و بلاعوض. مالیات ممکن است به شخص، مؤسسه، دارایی و غیره تعلق گیرد. این تعریف، پرداخت‌های تأمین اجتماعی را هم شامل می شود، در حالی که بر حسب مقررات مالیاتی ایران، اصطلاح مالیات، پرداخت‌های اخیر را شامل نمی‌شود.

ماليات در ایران را مي شود اينگونه تعريف كرد، پرداختی است اجباری، در چارچوب قوانین بخشنامه ها و مقررات مصوب شدهکه توسط سازمان امور مالیاتی، به نمایندگی از دولت، از مشمولین مالیات اخذ می گردد و برای تامین مخارج عمومی صرف می شود. اما هدف از اخذ مالیات به تنهایی برای جبران هزینه عمومی نبوده و دولت برای کنترل نقدینگی و توسعه اقتصادی بخش های مختلف نیز ازآن استفاده می كند از جمله؛ معافيت مالیاتی برای مناطق کمتر توسعه یافته، معافيت حقوق و دستمزد و یا معافیت مالیات بخش کشاورزی و دامپروری.

 

مالیات توسط سازمان امور مالیاتی به دو روش مستقیم و غیر مستقیم از مودیان (پرداخت کنندگان مالیات) اخذ می گردد.

  1. مالیات مستقیم: مالیاتی است که بصورت مستقیم و بی واسطه از مودی (پرداخت کننده مالیات) اخذ می گردد وپرداخت کننده آن برای سازمان امور مالیاتی مشخص بوده و قابل شناسایی می باشد. این نوع مالیات به دو بخش تقسیم می شود

الف) مالیات بر دارائی: از قبیل؛ ارث، مالیات نقل و انتقال دارایی و املاک و…

ب) مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی(مشاغل)و حقوقی (شرکت هاو موسسات)، مالیات بردرآمد حقوق

 

  1. مالیات غیر مستقیم: مالیاتی که بصورت غیر مستقیم و با واسطه از دریافت کنندگان خدمات و خریداران توسط سازمان امورمالیاتی اخذ می گردد و می توان گفت که پرداخت کننده آن برای سازمان مشخص نمی باشد همانند مالیات حقوق گمرکی، مالیات بر ارزش افزوده و…

پایه های اخذ مالیات: هرآنچه که نرخ مالیات بر آن اعمال می گردد، پایه های مالیاتی گفته می شوندکه  شامل سه بخش می گردد.

 

  1. دارائی: مانند ارث، مالیات نقل و انتقال دارایی ثابت
  2. درآمد: مثل مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی(مشاغل)و حقوقی (شرکت هاو موسسات) ، مالیات بردر آمد حقوق
  3. مصرف: مالیات بر ارزش افزوده

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *